Maak zelf een touwhalster

Knoop je eigen touwhalster!

Heb je ook wel eens je eigen halster willen maken. Touwhalsters zijn dunner dan gewone halsters en geven daarom jouw hulpen iets beter door aan je pony. Touwhalsters zijn daardoor uitermate geschikt voor bijvoorbeeld grondwerk, bitloos rijden en wandelen. Maar ook voor een fotoshoot zijn ze erg leuk. Wij laten je zien hoe je zelf zo’n gaaf touwhalster knoopt.

Wat heb je nodig?

  • Rond touw van 6 tot 8 mm dik (niet dunner dan 6 mm!), wij hebben 6 mm PPM touw gebruikt (voor de lengte van het touw, kijk bij stap 1)
  • Schaar
  • Meetlint
  • Schilders tape of washi tape (gewoon plakband of duct tape plakken te erg aan het touw)
  • Aansteker

 

Stap 1

Voordat je begint is het handig om eerst te bedenken welke maat je het touwhalster wilt maken. Je kunt de volgende maten aanhouden, maar het kan natuurlijk altijd iets verschillen en neem je touw daarom niet te kort. De neusomtrek kan je meten als je de pony in de buurt hebt waar het halster voor is, anders kun je de volgende maten als richtlijn gebruiken.

 

Lengte touw

Neusomtrek

Shetlander

4 m

45-50 cm

Pony

5 m

50-55 cm

Cob

6 m

55-60 cm

Full

7 m

60-65 cm

Extra full

8 m

65-70 cm

 

Stap 2

Vouw het touw dubbel zodat je het precieze midden hebt. Doe hier een stukje tape om zodat je het altijd terug kan vinden.

Dit stukje tape geeft het midden aan van het bandje dat over de neus van je pony loopt. Kijk bij de tabel in stap 1 wat de juiste neusomtrek is. Wij hebben voor een C-pony een neusomtrek van 55 cm aangehouden. Meet nu vanaf het stukje tape de helft van de neusomtrek aan beide kanten en plak dit aan beide kanten af met een stukje tape. Je hebt nu dus de lengte van de neusomtrek tussen de twee buitenste stukjes tape met het middelste stukje tape precies in het midden.

Voorbeeld:
Wij hebben met een neusomtrek van 55 cm aan beide kanten van het eerste stukje tape een lengte van 27,5 cm afgemeten (helft van 55 cm). Gebruik je een neusomtrek van bijvoorbeeld 50 cm, dan moet je aan beide kanten van het tape een stuk van 25 cm af meten.

Dit ziet er als volgt uit (let op: het aantal centimeters tussen de tape kan dus anders zijn bij jou):

Stap 3

Nu maak je aan beide kanten van het middelste stukje tape in het midden tussen de twee stukjes tape een knoop. Zie de foto hieronder voor het voorbeeld. Trek deze knopen NIET strak aan, hier moet later nog het touw doorheen.

 

Stap 4

Pak de uiteinden van het touw nu samen en maak een knoop net achter de twee stukjes tape. Je krijgt nu een gesloten cirkel, dit is de band die om de neus zit. Als je pony in de buurt is, kan je even controleren of het past en eventueel de maten nog aanpassen. De knoop die je nu hebt gemaakt is de plek waar je bij een gewoon halster het touw aan het ringetje vast maakt. Je kunt van deze knoop ook een lusje maken zodat je een touw eraan vast kunt maken. Of je kunt ook een ijzeren ringetje (bijvoorbeeld van een oud halster) aan de knoop vast maken. Wij hebben er voor gekozen om alleen een knoop te maken.

 

Stap 5

Achter de knoop of lus die je bij stap 4 hebt gemaakt, meet je een lengte van 15 cm af. Maak op deze plek nog een knoop.

 

Stap 6

Pak één van de uiteinden achter de laatste knoop die je bij de vorige stap hebt gemaakt. Meet een lengte van 20 centimeter af en knoop hier achter een lusje.

   

Stap 7

Het uiteinde van het touw waarin je zojuist een lus hebt gemaakt, haal je nu door de knopen aan de zijkanten van de neusriem. Begin met de knoop die aan dezelfde kant van het halster zit als waar de lus zit. Deze knopen bij de neus heb je als het goed is bij stap 3 niet te strak aangetrokken en hier kun je het touw doorheen halen. Het gedeelte touw van de lus naar het eerste knoopje is ongeveer 20 cm. Trek de knopen van de neusriem aan als je door beide het touw hebt gehaald. Het halster ziet er nu als volgt uit:

 

Stap 8

Je hebt nu twee uiteindes touw, meet bij beide uiteindes vanaf de knoop 20 cm af en doe hier een stukje tape omheen. Neem de twee uiteindes samen en maak nu achter de stukjes tape een knoop. Zorg dat het halster ongeveer symmetrisch is, dus aan de linker en rechterkant ongeveer hetzelfde qua afmetingen.

 

 

Stap 9

Tijd om het touwhalster te passen op je pony! De uiteindes van het touw kunnen nog een beetje lang zijn, maar die knippen we er later vanaf. Doe het touwhalster om de neus van je pony en haal de uiteindes van het touw over de nek. Nu kun je de uiteindes door de lus halen en hier een knoop in leggen. Dit is de sluiting van je halster en dit maak je elke keer vast en los als je het touwhalster bij je pony om en af doet. Als de uiteindes nog heel lang zijn, dan kun je een stukje tape om het touw doen waar het ongeveer afgeknipt moet worden. Doe nu het halster weer af voor de laatste stap.

 

 

Stap 10 - Vraag een volwassene om je te helpen met deze stap!

Knip de uiteindes van het touw af bij het stukje tape dat je in de vorige stap hebt geplakt. Het touw valt dan aan het uiteinde waarschijnlijk een beetje uit elkaar waar je hebt geknipt. Om te voorkomen dat het hele touw gaat rafelen, kun je dit uiteinde dicht branden met een aansteker. Vraag voor het dichtbranden hulp van een volwassene!

JE TOUWHALSTER IS KLAAR!!

 

BELANGRIJK:
Gebruik het touwhalster niet om je pony aan vast te zetten en laat het ook niet om in de wei of paddock! Als je pony namelijk  vast komt te zitten of erg hard trekt aan het halster, dan doet dit dunnere touw zeer aan hun huid en kan zelfs kleine wondjes veroorzaken. Hiervoor kun je beter een gewoon halster gebruiken.