Olympische Spelen - Wist je dat...

Yeah, het leukste en grootste sportfeest van de wereld komt eraan! Deze zomer zijn de Olympische Spelen en Nederlandse paardensporters doen ook mee! Wist jij al dat…

… deze zomer de Olympische Spelen in Tokio zijn?
Van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 om precies te zijn. Tokio is de hoofdstad van Japan. Om mee te doen moeten de sporters dus helemaal naar Japan reizen. Dat is vanuit Nederland bijna 12 uur vliegen! Poeh, dat is echt lang! Ook de paarden moeten zo lang in een vliegtuig zitten, eh, staan. Zij reizen gelukkig wel lekker luxe in een speciale box in het vliegtuig en worden de hele reis extra goed verzorgd. (“Nog wat water en hooi hier graag, mevrouw de stewardess!”)

… er drie olympische paardensportdisciplines zijn?
Met je pony of paard kun je hartstikke veel leuke dingen en disciplines doen, maar alleen met dressuur, springen en eventing kun je een olympische medaille winnen. En hoe zit het dan met mennen? En endurance? En voltige? Nou, heeeel vroeger, in 1920 – meer dan honderd jaar geleden, wow! – was er één keertje voltige op de Olympische Spelen. Oh ja, en polo mocht tot 1936 ook vier keer meedoen. Wat een mazzelaars!

… Anky van Grunsven onze grootste Nederlandse olympische dressuurkampioen is?
Natuurlijk wist je dat! Wie kent nou niet onze dressuurkoningin Anky? Zij won in totaal 3 gouden, 5 zilveren en 1 bronzen medaille op de Olympische Spelen. Wow, dat is een flinke prijzenkast vol! En dat allemaal dankzij haar geweldige toppers Salinero en Bonfire (foto). Die zijn pas echt goud waard!

 

… deze Zomerspelen maar liefst 33 sporten hebben?
Zomerspelen? Zijn er dan ook Winterspelen? Jazeker! De Olympische Spelen zijn om de twee jaar en de zomerversie en de winterversie wisselen elkaar af. Normaal zit er dus vier jaar tussen iedere Zomerspelen. Nu is het een jaartje langer omdat het evenement vorig jaar niet doorging vanwege corona. Deze zomer kunnen we dan eindelijk genieten van turnen, zwemmen, zeilen, fietsen, judo … en natuurlijk de allerleukste sport van allemaal: de paardensport!

… je niets hoeft te missen van ‘onze’ ruiters?
Hup Holland Hup! Als echte paardenfan wil jij natuurlijk niets missen van het oranje feestje. Je stapt alleen niet zomaar even in het vliegtuig om alle wedstrijden te volgen. Gelukkig is dat ook niet nodig! Op www.knhs.nl/teamNL en facebook.com/ruitersinoranje staat echt alles over onze ruiters, hun paarden en de wedstrijden en vind je superveel leuke filmpjes. (“Mám, waar is de iPad?!”)