Over het coronavirus

Er heerst een vervelend virus niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Je hebt er vast al over gehoord: het coronavirus. En dit virus zorgt ervoor dat jij misschien niet even kunt paardrijden zoals je gewend bent.

Coronaregels die gelden voor het paardrijden
Tijdens de coronacrisis hebben we te maken gehad met verschillende regels. Je mocht zelfs een poosje helemaal niet paardrijden! Gelukkig gelden voor kinderen in het algemeen iets minder strenge regels dan voor grote mensen. De regels veranderen alleen steeds. Op onze website www.knhs.nl hebben we een duidelijk overzicht met de regels die op dit moment gelden. Klik hier om naar de huidige regels te gaan

Wat kun jij doen?
Als je mag paardrijden, moet je je wel aan een aantal afspraken houden om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid.

  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Raak andere kinderen niet aan.
  • Hou zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen.
  • Draag paardijhandschoenen als je gaat paardrijden.
  • Neem geen broertjes, zusjes of andere extra personen mee naar de manege of vereniging.
  • Het is niet de bedoeling dat ouders langs de kant blijven kijken.
  • Heb je verkoudheidsklachten en of koorts blijf dan thuis.
  • Heeft iemand in het gezin koorts, blijf dan thuis.

Tot slot wensen we je heel erg veel plezier!

Wat is het coronavirus?
Ben jij ook wel eens verkouden? Dit komt meestal door een ‘virus’. Sommige virussen maken mensen ziek. Zulke virussen zijn eigenlijk heel kleine beestjes. Deze zijn nog kleiner dan een zandkorrel en kun je niet zien. Er is nu een nieuw virus dat het coronavirus heet. Er zijn mensen die ziek worden van dit virus. Meestal een soort verkoudheid, die vanzelf weer over gaat. Maar soms is het erger. Je krijgt dan koorts of je hoest heel erg. Soms moet je dan naar het ziekenhuis. Daar zorgen ze goed voor je. Gelukkig worden kinderen over het algemeen niet zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten. Als mensen erg oud zijn of als ze al andere ziektes hebben, kunnen ze er ook door dood gaan. Maar dat komt heel weinig voor.

Het coronavirus is heel besmettelijk. Bijvoorbeeld wanneer je, als je ziek bent, hoest met je hand voor je mond. Dan komt jouw spuug op jouw handen. Als je een ander dan een hand geeft, kan die het virus ook krijgen.

Onze burgemeesters en ministers en alle andere volwassenen willen dat dit virus gauw weer weggaat. Ze zorgen er samen voor dat er niet veel mensen meer ziek worden van dit virus. En iedereen in Nederland helpt hier aan mee. Er zijn verschillende maatregelen genomen. Veel ouders of verzorgers gaan nu even niet naar hun werk maar werken thuis. Kinderen gaan een tijdje niet naar school. Gelukkig hebben de meeste mensen zich goed aan de maatregelen gehouden waardoor het coronavirus zich niet meer zo snel verspreidt. Dat is de reden dat er een aantal regels versoepeld wordt en kinderen op de basisschool vanaf 11 mei geleidelijk weer naar school kunnen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen mogen kinderen ook weer buiten sporten en dus ook paardrijden! Hoe fijn is dat?

Vet handig! Bixie&Friends posters met coronamaatregelen
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden op de manege of vereniging. De KNHS en FNRS hebben posters gemaakt met Bixie en zijn vrienden om jou te helpen de regels te leren kennen en te onthouden. Misschien kom je ze wel tegen als je weer mag rijden!