Regenschurft

In het najaar kan je pony regenschurft ontwikkelen. Dit is een vervelende en soms hardnekkige huidaandoening. Dit heeft niets te maken met ‘schurft’ of schurftmijten, maar wordt veroorzaakt door een bacterie, die graag leeft op een vochtige huid. Dit is ook een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan. Het is dus verstandig om goed op te passen en een pony met regenschurft alleen met handschoenen te behandelen.  

Waar komt het door? 
De bacterie kruipt via schaafwondjes in de bovenste laag van de huid en in de wortels van de haren. Dit gaat het makkelijkst als de haren en de huid nat zijn en het oppervlakkige beschermende ‘waslaagje’ verloren is gegaan. Regenschurft komt dan ook vaak voor bij pony’s die langdurig buiten lopen in regenachtig weer. Ook kunnen deze bacteriën een kans krijgen bij een beschadiging van de huid, door bijvoorbeeld stekende insecten of schuren. 

Hoe ziet het eruit? 
In eerste instantie kan het op een schimmelinfectie lijken. Regenschurft wordt alleen al snel pijnlijk en dit is bij een schimmelinfectie nooit het geval. Later ontstaan korstjes die als je ze weghaalt een roze open plekje achterlaten. De korstjes zijn aan de onderkant vochtig en pussig. Vaak zit regenschurft op het bovenste deel van de rug en de achterhand van je pony. Je pony kan hier ongeveer tussen de twee en zes maanden last van hebben, maar geneest vaak spontaan.  

Hoe kun je het behandelen? 
Je kunt het beste de korstjes verwijderen en je pony herhaaldelijk wassen met een desinfecterende shampoo. De aangetaste plekken zijn soms zo pijnlijk dat voor het wassen een sedatie (rustigmakend middel) noodzakelijk is. Een behandeling met een antibioticum is alleen nodig in ernstige gevallen of in gevallen waarbij wassen, bijvoorbeeld als gevolg van de weersomstandigheden, niet haalbaar is. Pas als alle plekken op de zadel- en singelplaats volledig zijn genezen, kan je pony weer worden gereden. Doorgaans verloopt de genezing door behandeling, in overleg met de dierenarts, veel sneller dan bij afwachten.