Mennen

Bij de discipline mennen kun je rijden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan, zowel met pony's als paarden. De mensport bestaat uit vier onderdelen, namelijk: dressuur, vaardigheid, samengesteld mennen en mendurance. Al deze onderdelen kun je aangespannen rijden. Aangespannen betekent dat je pony voor de kar loopt en je deze moet sturen terwijl jij bovenop de kar zit.

Dressuur

Net als bij dressuurwedstrijden onder het zadel, rijd je ook hier een dressuurproef. Er zijn speciale dressuurproeven voor het mennen. Daarbij kun je ook een proef rijden in het B, L, M, Z of ZZ. Hetzelfde als wanneer je op je pony een proef rijdt, grappig he? 

Vaardigheid

Bij vaardigheid is er een parcours uitgezet. De bedoeling is dat je aangespannen door het parcours rijdt. Het parcours bestaat uit kegels met balletjes erop. De kegels vormen poortjes. Met je span moet je door deze poortjes heenrijden in een volgorde die aangegeven is met nummertjes. Dit moet zo snel mogelijk, maar je moet tegelijkertijd zo min mogelijk balletjes van de kegels afstoten. Dit is best moeilijk! Vaardigheid kan gereden worden in de klasse L, M en Z.

Samengesteld mennen

Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. De marathon bestaat uit drie trajecten waaronder een hindernistraject: er komt veel publiek kijken. Vooral waterhindernissen zorgen voor veel spektakel. Samengestelde wedstrijden kunnen worden gereden in de klasse L, M en Z.

Mendurance

Mendurance, het woord zegt het al toch? Het is een endurace voor menners! Bij mendurancewedstrijden worden er speciaal uitgezette routes gereden. De routes hebben een totale lengte van 20 tot maximaal 100 kilometer. Super lang! Deze routes worden op tijd gereden. De paarden die meedoen worden voor, tijdens en na de wedstrijd door een dierenarts gecontroleerd.