TREC

TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition. Moeilijk woord he? Het is Frans. TREC betekent letterlijk 'competitieve ruiter trektochttechnieken'. TREC komt uit Frankrijk en is ontstaan om te kijken hoe zo'n goed team jij en je pony zijn.

Deze test is inmiddels uitgegroeid tot een vorm van paardensport die voor de lol, maar ook als wedstrijd beoefend kan worden. Meedoen kan onder het zadel of met een rijtuig. Mede omdat de nadruk bij TREC op het plezier en de samenwerking tussen mens en paard in de natuur ligt, is het een populaire sport in zowel Nederland als de rest van de wereld.

TREC bestaat uit drie onderdelen. In wedstrijdverband levert elk onderdeel punten op.

  1. De ‘Parcours d’Orientation et de Régularité’ (POR): is een rit waarbij je met kaart en kompas de juiste weg moet vinden.
  2. De ‘Maîtrise des Allures’ (MA): in dit onderdeel moet je kunnen laten zien dat jij samen met je pony alle gangen goed beheerst. Je moet binnen een gemarkeerde baan laten zien dat er controle is over de gangen.
  3. Tijdens de ‘Parcours en Terrain Varié’ (PTV): dit is een parcours dat bestaat uit hindernissen die je tijdens trektochten in de natuur tegen zou kunnen komen. Zo kun jij laten zien dat jij en je pony een goed team zijn en dat jouw pony jou vertrouwt.