Wedstrijd rijden

Vind jij het leuk om met jouw pony naar een bepaald doel te trainen? En wil je graag heel goed worden of misschien wel de topsport bereiken? Dan is wedstrijd rijden misschien wel iets voor jou! Wedstrijd rijden kan in alle disciplines van het paardrijden en natuurlijk ook in meerdere tegelijk. Je kan gewoon zelf kiezen waarin jij wedstrijden wilt rijden.

Binnen de KNHS kunnen er wedstrijden gereden worden verschillende disciplines zoals: dressuur, springen, eventing, mennen, endurance en voltige. Zoals eerder genoemd kun je hierbij zelf kiezen welke discipline jij wilt rijden. Met wedstrijden binnen de KNHS behaal je zogenaamde winstpunten. Deze winstpunten krijg je vanaf een bepaalde score op wedstrijd. Heb jij al een aantal winstpunten verzameld? Vanaf een bepaald aantal winstpunten mag je promoveren naar een hogere klasse. Gaaf he?! Dan heb je dus weer een nieuw doel om naartoe te trainen, hoe leuk is dat!

Op wedstrijd geld er een zogenaamd wedstrijdreglement. In dit reglement staan alle regels met betrekking tot het wedstrijd rijden binnen de desbetreffende discipline. Zo staat er alles in over het halen van winstpunten, diskwalificatie, wat mag qua harnachement voor het paard en ruiter, alles over doping en nog veel meer! Ofwel alles wat mag en niet mag vindt je terug in het wedstrijdreglement. Als wedstrijdruiter is het dus belangrijk om dit reglement goed door te nemen. 

Tijdens wedstrijden mag je ook niet zomaar je gewone paardrijkleding aan. Je draagt een speciaal wedstrijdtenue. Ook dit wedstrijdtenue verschilt per discipline. Bij de meest voorkomende disciplines is dit met een witte broek en een mooie clubtrui of wedstrijdjasje. Heb jij ook een wedstrijd tenue?