Fries

De gitzwarte Fries is een oer-Hollands paard. Het is het oudste inheemse paardenras van Nederland.  Vroeger werd het dier vooral ingezet als werkpaard, maar tegenwoordig bewijst het ras zich steeds meer in de (recreatieve)sport; voor de wagen, de traditionele Friese sjees en in de dressuurring. Friezen staan bekend om hun vriendelijke en rustige karakter en sprekende uitstraling.

Een Fries paard is makkelijk te herkennen aan de mooie zwarte kleur maar daarnaast zijn er ook nog andere kenmerken waaraan je een Fries kan herkennen. Een Fries heeft namelijk lange en golvende manen en een volle staart. De benen van een Fries zijn soms kort maa wel erg sterk en ze zijn goed te herkennen aan de haren die op de benen zitten en de vetlok. Een Fries is altijd helemaal zwart want aftekeningen zijn verboden bij het Friese stamboek. Een Fries valt meestal binnen de 1,55m en 1,70 m.

Voor Friese paarden bestaat er een speciaal stamboek, dit wordt het KFPS genoemd. Dit staat voor Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek. Dit stamboek heeft als doel om het Friese paard te behouden en te verbeteren, het welzijn te bevorderen en het Friese paard populairder te maken onder de mensen.