Tinker

De Tinker werd vroeger gebruikt door zigeuners uit Ierland om hun woonwagens te trekken. Omdat deze zigeuners hun paarden lieten dekken met veel verschillende rassen, zijn er veer verschillende soorten en types Tinkers. Een Tinker, ook wel Irish Cob genoemd, is een koudbloed. Dat betekent dat zij rustig zijn, maar ook wel eens eigenwijs! De Tinkers kun je in allerlei verschillende kleuren tegenkomen. Ze zijn vaak bont getekend: bruinbont, zwartbont of driekleur. Maar er bestaan ook effen, blauwbonte Tinkers en valkkleurige Tinkers. De stokmaat van de Tinker ligt tussen de 1.35 en de 1.70 meter. In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen drie type Tinkers: 

1. De Romany Vanner

De Romany Vanner is het zwaarst gebouwde type Tinker in Nederland. Als je dit type Tinker tegenkomt, zal je zien dat hij een rustige en zelfverzekerde uitstraling heeft. De stokmaat van de Romany Vanner ligt tussen de 1.56 - en 1.70 meter. Best groot dus!

2. De Romany Cob

Dit type Tinker is minder zwaar gebouwd dan de Romany Vanner. Daarnaast is de Romany Cob ook een stuk kleiner. Hij heeft namelijk een stokmaat tussen de 1.36 - 1.56 meter. 

3. De Romany Grai

De Romany Grai is over het algemeen ongeveer even groot als de Ronany Cob. Dit type paard heeft namelijk een stokmaat tussen de 1.35 - 1.56 meter. Maar er is zeker een verschil! De Romany Grai ziet er anders uit, namelijk een stuk verfijnder. Dat betekent dat de Romany Grai er wat eleganter uitziet en minder zwaar gebouwd is dan de Romany Cob. Over het algemeen is dit type Tinker ook temperamentvoller dan de andere types.

Een Tinker is een lief paard waar je op kunt rijden, maar ook kunt gebruiken voor de kar. Omdat een Tinker soms wat eigenwijs en lomp kan zijn, is het soms wel een hele uitdaging om hem te laten luisteren. Maar omdat de Tinker over het algemeen rustig en zelfverzekerd is, kun je hem voor veel verschillende disciplines inzetten. Leuk he?!